· 

Zingeving

De zin van het leven


Een van de moeilijkste vragen die veel mensen bezig houdt tijdens het leven is hoe je zin kunt geven aan het leven en wat is de zin van mijn leven. Deze vragen zijn zeer breed en voor één ieder verschillend, gezien elk mens uniek is. In deze maatschappij word de vraag naar zingeving steeds groter. De meesten denken dat zingeving te maken heeft met religie of levensbeschouwing en misschien is dat voor een deel waar, alleen zijn er veel meer facetten in het dagelijkse leven die onder zingeving vallen. Denk hierbij aan allerlei dagelijkse bezigheden zoals je werk, vrienden, familie, hobby s en ga zo maar door.

 

In een aantal gevallen kan een ieder van ons te maken krijgen met zingevingsproblemen. Denk hierbij aan het verlies van een baan, het verlies van een dierbare, of een gevoel van innerlijke leegte. Er kan dan sprake zijn van zingevingsproblematiek. In de meeste gevallen zullen er dan veel vragen naar boven komen over de zin van het leven, de zin van het lijden, het waarom, kan ik een zinvolle invulling geven aan het leven. Ieder mens heeft levensvragen of andere vragen rond zijn of haar bestaan. 

Persoonlijke en algehele zingeving


Eigenlijk kunnen spreken van twee soorten zingeving namelijk de persoonlijke en de algehele zingeving van de mensheid. De persoonlijke zingeving kan gezien worden als een zinvolle invulling van het dagelijkse leven. Denk hierbij aan het vinden van jouw passie, in nieuw werk, of je dromen achterna gaan en eindelijk die onderneming opzetten die je altijd al wilde, het zoeken van zelfkennis, bewustwording en streven naar lichamelijke en geestelijke gezondheid. De algehele zingeving is tevens ook van persoonlijke aard omdat dit een persoonlijke visie is op het grotere geheel. Het geheel op het gebied van bijvoorbeeld levensbeschouwing, heb je die en doe je er iets mee? Hoe sta je er in ten opzichte van stromingen, filosofieën, religies? Hoe is jou kijk op het leven? Er is altijd een overlap en een wisselwerking want als je er bijvoorbeeld van uitgaat dat alles om het “NU” gaat, dan zul je wellicht hele ander keuzes maken dan wanneer je geloofd in het leven hierna. Als je erg gefixeerd bent op zelfontplooiing dan zul je wellicht minder oog hebben voor anderen want persoonlijke en algehele zingeving kunnen dan in de weg komen te zitten, want je wilt naar yoga maar je hebt ook een verjaardag rond dat tijdsstip. Overigens kan het ook samengaan en elkaar juist versterken. Je kunt ook zelfontplooiing zoeken in mensen om jou heen om tot de best mogelijke zelfontwikkeling te komen. Eigenlijk zijn alle overlappingen en wisselwerkingen mogelijk.

 

Het is belangrijk om keuzes voor een zinvol leven zo bewust mogelijk te maken om zo een gevoel van vrijheid te ervaren en volop in het leven te staan. Zou je geen bewuste keuzes maken dan zou je het gevoel kunnen krijgen dat de omstandigheden jouw leven gaan bepalen. Met andere woorden, dat de omstandigheden bepalen hoe het leven loopt.

Cursus zingeving


Zingeving

Wil je je verder verdiepen in zingeving dan kun je je eind september inschrijven voor de online cursus zingeving. Schrijf je hieronder alvast in zodat we je op de hoogte kunnen houden op het moment dat de cursus online komt te staan.

Ja hou mij op de hoogte


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0