· 

Assertief

eigenwaarde en zelfvertrouwen


Cursus zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen

Assertief zijn heeft te maken met eigenwaarde en zelfvertrouwen. Als je assertief bent dan ben je eerlijk over jouw gevoelens en over wat je wel en niet zou willen. Je zult anderen moeten laten weten wat jij wel en niet wil, dat is assertief zijn. Niet voor iedereen is dat even makkelijk omdat je eigenwaarde en zelfvertrouwen nodig hebt om assertief te zijn. Zelfvertrouwen is geloven in jouw eigen kunnen en je hebt zelfvertrouwen nodig om aan anderen te vertellen wat je wel of niet wilt. Daarbij heb je zelfvertrouwen nodig om de gevolgen te kunnen dragen als je voor jezelf opkomt.

 

Ook heb je zelfvertrouwen nodig voor het nemen van besluiten en om de verantwoordelijkheid te nemen wat je zegt en doet. Als je een groot gevoel van eigenwaarde hebt dan betekent dat dat je positieve gevoelens over jezelf hebt, wat je waard bent als persoon. En als je nooit voor jezelf opkomt, dan bevind je je in een tweestrijd omdat je gevangen zit in tegenstrijdig behoeften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dat je niet tegen een vriend of vriendin zegt dat je je beledigd voelt over de opmerkingen die hij of zij gegeven heeft. Je voelt je gefrustreerd hierover ook omdat je niet wil laten blijken dat je overgevoelig bent voor de opmerkingen die geplaatst zijn. Daarbij heb je misschien wel een slecht gevoel dat je niet hebt uitgesproken over hoe je over deze opmerkingen denkt. Dit heeft het gevolg dat je wellicht meer aan jezelf gaat twijfelen en daardoor twijfel je misschien nog meer aan jouzelf waardoor je zelfvertrouwen afneemt en de kans dat je voor jezelf opkomt kleiner wordt. De gevolgen hiervan zijn dat je jouw pijnlijke gevoelens begraaft en die zullen later op een andere manier naar buiten toe komen. Je gaat misschien ruzie met hem of haar uitlokken en haalt alle ingebeelde onrechtvaardigheid uit het verleden op.

 

Je kunt je afvragen of assertieve mensen nooit bang zijn om hun wensen en behoeften uit te spreken maar dat is wel zo. De mensen die assertief zijn ondernemen actie, hoe moeilijk dat soms ook is. In plaats van zich te richten op de angsten en zorgen die ze voelen, pakken ze andere mensen en situaties aan ondanks hun zorgen en angsten omdat ze weten dat ze actie moeten ondernemen.

 

Het is makkelijk om assertief te zijn als:

  • Je jezelf waardevol vind
  • Je realistisch bent
  • Je je zeker voelt over jezelf
  • Je steun krijgt van anderen mensen om jou heen
  • Anderen naar jou luisteren
  •  Wanneer je weet wat jouw rechten zijn

 

Als je je assertief gedraagt en assertief communiceert dan is de kans groot dat anderen jouw behandelen op de manier die je van hen verwacht: met respect!!

 

Wil je ook meer zelfvertrouwen zodat je assertiever wordt? Schrijf je dan vandaag nog in.

Reactie schrijven

Commentaren: 0