· 

Wat levert zelfvertrouwen op?

Voordelen van zelfvertrouwen


Cursus Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen

Als je over voldoende zelfvertrouwen beschikt dan zul je je minder afhankelijk voelen van de mening van anderen. Bij alle stappen die je in je leven wil zetten over je uiterlijk, andere baan, relatie, etc. zul je je niet afvragen wat de ander denkt of over je zegt. Het zal niet meer belangrijk zijn want het zal in eerste instantie gaan om het gevoel dat je er zelf bij hebt en daarna komt pas de mening van die ander over jou of over andere zaken. Je stelt jezelf telkens de vraag: ben ik tevreden met mezelf? En de vraag is dan niet meer: vinden anderen mij aardig of sympathiek of houden ze eigenlijk wel van mij.

 

Je zult geen relaties meer aanknopen om een tekortkoming in jezelf aan te vullen. Je zult alleen maar in relaties stappen om warmte en liefde te ontvangen als een aanvulling op je eigen geluksgevoel. Daardoor zul je je niet meer afhankelijk voelen van je partner maar zul je je gelijkwaardig gaan voelen. En op het gebied van een gezinsleven zul je het zeker belangrijk vinden om je kinderen goed op te voeden maar niet om jezelf daardoor waardevoller te voelen want dat gevoel heb je al van binnenuit ontvangen. De bevestiging en waardering hoeven anderen niet aan jou te geven want je waardeert jezelf al. Je pakt die dingen die jou storen of bang maken direct aan. Actie stel je niet meer uit tot een later moment. Je hebt geen excuses meer om in actie te komen. Actie betekent: opkomen voor jezelf, assertief zijn, het vertrouwen in jezelf voelen dat je iets aan de (vervelende) situatie wil en kan veranderen en dat je de gevolgen van jou reactie ook kunt opvangen.

Problemen ga je oplossen in plaats van je er druk over te maken. Realiseer je dat door uitstel je je groen en geel kunt gaan ergeren. Je gaat erover malen en dan beland je in een negatieve spiraal. Beschik je over voldoende zelfrespect dan ga je elk probleem zo snel mogelijk aanpakken in plaats van ervoor weg te lopen. Sommige dingen zijn niet meteen op te lossen maar om met het probleem bezig te zijn (in plaats van weg te lopen) zul je je minder ergeren. Ergernis betekent in dergelijke gevallen dat je je het meeste ergert aan jezelf omdat je niets onderneemt wat de spanning van het niet in actie komen veroorzaakt.

 

Bij voldoende zelfvertrouwen hou je weer van jezelf. Je bent geweldig en niemand kan jou het tegendeel overtuigen. Je gelooft in jezelf en je kan iedere situatie aan. Je bent puur en oprecht en je voelt geen enkele behoefte om je anders voor te doen dan dat je bent. Ook laat je je niet imponeren door je omgeving. Een slecht humeur verberg je niet en wanneer je gelukkig bent ook niet. Het oordeel dat andere mensen vellen over jou dat deert je niet. Je denkt “ laat ze maar lullen, ik weet wel beter”, “ ik weet wie ik ben”.

Dankzij de positieve kijk op het leven zal alles je ook meer mee gaan zitten. Tegenslagen zul je beter aan kunnen. Je bent optimistisch en je gelooft in je eigen kunnen. Je voelt je zelfverzekerd.

Wil je ook werken aan jouw zelfvertrouwen? Schrijf je dan in voor de online cursus meer zelfvertrouwen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0