· 

Zelfvertrouwen


Elk mens heeft behoefte aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het zelfvertrouwen in je eigen kunnen, in de mogelijkheden die jij in je hebt, jouw kwaliteiten en jouw talenten. Zelfvertrouwen kun je zien als een stemming, een emotie die aanhoud, een overtuiging waarvan je je bewust bent. Tijdens deze positieve stemming hebben mensen een goed gevoel over zichzelf, ze zijn vol van zelfvertrouwen. Deze stemming kan weleens wisselen door bepaalde invloeden vanuit het onderbewuste. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld angst, boosheid, verdriet, frustratie als je ergens over nadenkt. De stemming kan zodanig omslaan, waardoor je negatief over jezelf kunt gaan denken. Je zelfbeeld kan hier ook grote rol in spelen. Zelfbeeld en zelfvertrouwen hangen nauw met elkaar samen. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt dan zul je ook weinig zelfvertrouwen hebben. Eigenlijk is het hebben van een negatief zelfbeeld niet nodig want het zal je naar beneden halen. Toch zijn er veel mensen die rondlopen met een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld krijg je nooit zomaar en er zijn vaak verschillende oorzaken aan te wijzen waar dit vandaan komt. 

 

Het hebben van een negatief zelfbeeld kan verschillende consequenties met zich meebrengen. Als je een negatief zelfbeeld hebt kan dit bijvoorbeeld leiden tot verkeerde keuzes maken, je kan angstig zijn, je durft niet voor jezelf op te komen, je voelt je minder ten opzichte van andere mensen, je voelt je misschien wel een mislukkeling, je voelt je vaak afgewezen, je kan kritiek slecht verdragen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. Uiteindelijk zal dit ten kostte gaan van de kwaliteit van leven, terwijl dit helemaal niet nodig is.

 

Vaak ontwikkelingen mensen met een negatief zelfbeeld verschillende strategieën om niet met dat nare en negatieve gevoel over zichzelf geconfronteerd te hoeven worden. Vaak hebben mensen dit niet in de gaten omdat dat grotendeels onbewust gaat. Een negatief zelfbeeld gaat niet in één keer over, er is bewustwording en inzicht voor nodig. Dit kun je bereiken door met jezelf aan de slag te gaan en eerlijk en oprecht te kijken naar jezelf. Niemand gaat namelijk jou zelfvertrouwen vergroten, jij zult het zelf moeten doen. En als je meer zelfvertrouwen wilt bereiken dan zul je dat ook bereiken. Het begint met motivatie en als je gemotiveerd bent dan zul je je doelen kunnen verwezenlijken.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0