Leer de verborgen taal van het lichaam verstaan

Tijdens een gesprek tussen twee mensen gebeurt er veel. Niet alleen wisselen deze twee gesprekspartners woorden uit, ook lichamelijk wordt er gecommuniceerd. Dat gaat voor een groot deel onbewust en dat betekent dat je daarmee een deel van het gesprek mist. Zou het niet mooi zijn als je kon leren hoe je deze andere taal kon verstaan? 

Lichaamstaal


Het kunnen waarnemen van lichaamstaal en dit kunnen interpreteren is handig voor zowel privé- als zakelijke communicatie. Het geeft je meer inzicht in hoe een ander in het gesprek staat, maar ook wat jij zelf onbewust aan de ander doorgeeft. Het is namelijk zo dat maar een kleine gedeelte van je communicatie uit woorden bestaat. Het merendeel is lichaamstaal en intonatie (de toon van je stem).

 

Tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, ben je waarschijnlijk zenuwachtig en maak je je zorgen of ze je wel een goede kandidaat vinden. Nu kun je nog zo goed proberen zelfverzekerd over te komen, als je je niet bewust bent van je lichaamstaal, zal deze je verraden. Die bestaat onder andere uit hoe je je handen houdt, de manier waarop je zit en je gezichtsuitdrukkingen.

 

Uit lichaamstaal kun je veel opmaken over hoe de ander zich voelt. Is iemand geïnteresseerd in je verhaal? Is de ander gespannen, vindt hij of zij je aardig? En misschien nog belangrijker: spreekt diegene de waarheid? Het punt is namelijk dat lichaamstaal de waarheid zal spreken, wat diegene met woorden ook mag zeggen.

 

Ook als je met vrienden of familie spreekt kan het handig zijn om lichaamstaal te kunnen begrijpen. Je ziet sneller of je beste vriendin verdrietig is, ook al zegt ze dat het prima gaat. Door iemands gebaren kun je zien of de ander zenuwachtig is of niet lekker in zijn vel zit. Daar kun je dan beter op inspelen.

Hoe kan lichaamstaal begrijpen jou helpen?


Ben je in gesprek met iemand anders, dan leer je te letten op de lichaamshouding van je gesprekspartner en die van jezelf. Door lichaamstaal bewust in te zetten, kun je het gesprek op een positieve manier beïnvloeden. Hier zijn alvast twee tips om uit te proberen.

Gezichtsuitdrukkingen


Een open boek zijn betekent dat je emoties gemakkelijk van je gezicht te lezen zijn. Dat kan tijdens zakelijke gesprekken nadelig zijn. Als dit bij jou zo is, is het de moeite waard om te leren je gezichtsuitdrukking onder controle te krijgen. Zo kan veel fronsen overkomen alsof je het niet eens bent met je gesprekspartner en dat terwijl je je misschien gewoon aan het concentreren bent. Als je je hier bewust van wordt, heb je de mogelijkheid om te proberen je gezichtsspieren te ontspannen.

Spiegelen


Twee mensen die zich bij elkaar op hun gemak voelen, nemen vaak onbewust dezelfde houding aan. Als je hier bewust van bent, kun je zien of je gesprekspartner zich prettig bij je voelt. Je kunt het ook bewust gebruiken, door zelf een ontspannen, open houding aan te nemen. Als jij ontspannenheid uitstraalt, zal de ander hierop reageren. Zo kun je wat spanning bij de ander wegnemen en die op zijn gemak stellen.

Meer inzicht tijdens gesprekken


Door de online cursus Lichaamstaal lezen en interpreteren te volgen, krijg je alle informatie die je nodig hebt om je bewust te worden van de signalen die je gesprekspartner je geeft. Je gaat meer waarnemen en kunt lichaamstaal beter interpreteren. De cursus bestaat uit theorie met achtergrondinformatie en uit opdrachten, waarmee je meteen je nieuwe vaardigheden in de praktijk kunt brengen.

 

 

Haal meer uit gesprekken door de verborgen taal van het lichaam te leren verstaan. Schrijf je nu in voor onze cursus en krijg alle handvatten om deze kennis bewust in te gaan zetten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0