Zingeving

Zingeving · 31. oktober 2019
Elisabeth Kubler-Ross was ervan overtuigd dat de dood eigenlijk niet bestaat. Het leven is een stroom van ervaringen van voor de geboorte tot voorbij de dood. De ziel bewoont en gebruikt de 4 kwadranten om op aarde te kunnen leven. Bij de dood houdt leven op te bestaan. De ziel leeft door in een andere vorm. Elisabeth gebruikte de metafoor van de vlinder om dit te duiden.

Zingeving · 31. oktober 2019
De vijf verschillende rouwfases zijn omschreven door psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Hoewel zij deze fases in een bepaalde volgorde omschrijft, hoeft deze volgorde niet strikt gevolgd te worden. Denk dus niet dat je abnormaal bent wanneer je merkt dat deze volgorde niet voor jou geldt. Rouw is te allen tijde een individueel proces! De vijf stadia van verdriet bestaan uit: Ontkenning Woede Marchanderen Depressie Aanvaarding Deze stadia vormen een proces waarin we leren leven met het verlies...

Zingeving · 30. oktober 2019
Bij iemand die een dierbare heeft verloren is de ontkenning vaak symbolisch van aard. Het is niet zo dat je letterlijk niet weet dat je dierbare is overleden. Wel klamp je je vast aan de hoop of de gedachte dat je dierbare zo weer binnen kan komen lopen.

Zingeving · 29. oktober 2019
Dit stadium kent vele vormen: woede op je geliefde. Woede dat hij er tussen uit is geglipt, woede dat je in de steek bent gelaten. Woede hoeft niet altijd logisch of terecht te zijn. Je kunt bijvoorbeeld boos zijn dat je het niet aan hebt zien komen. Je kan boos zijn op hulpverleners dat ze het niet hebben zien aankomen, je kunt boos zijn dat het net jouw dierbare moest overkomen.

Zingeving · 28. oktober 2019
Het lijkt of je voor een verlies wel alles zou willen doen als je geliefde maar gespaard zou blijven. Na het verlies kan marchanderen de vorm aannemen van een tijdelijk wapenstilstand. " als ik de rest van mijn leven en nu eens aan wijd anderen te helpen, kan ik nu wakker worden uit de nare droom die me overkomen is"?

Zingeving · 27. oktober 2019
Nadat het marchanderen is geweest verplaatst onze aandacht zich meteen naar het heden. Er dienen zich gevoelend van leegte en verdriet aan. Verdriet komt op een dieper niveau ons leven binnen, dieper dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden

Zingeving · 26. oktober 2019
In het helingsproces leren we wie we zijn en wie onze geliefde was toen hij/zij er nog was. Terwijl we het verdriet doormaken brengt het helingsproces ons op een of andere manier dichter bij diegene waarvan we hielden.

Zingeving · 27. september 2019
Gratis demonstratie van de online cursus zingeving. In deze demonstratie kun je een aantal gratis lessen volgen

Zingeving · 19. september 2019
In vrijwel elk leven komt er een moment dat iemand zich de vraag stelt “ Wat heeft het allemaal voor een zin”? Wat is de reden waarom ik dagelijks dezelfde dingen doe, dag in dag uit. Wat voor een toegevoegde waarde heeft het en wat draag ik nou daadwerkelijk bij aan het leven. Ik heb geen invloed, niemand luistert toch naar mij, ik heb altijd de pech, waarom maak ik dit mee, waarom al die verliezen, etc. Op het moment dat je geen antwoord kunt geven op al de vragen dan kun je je behoorlijk hulp

Zingeving · 19. september 2019
De meeste mensen denken dat ons brein verouderd na ons 30ste levensjaar. Maar niets is minder waar en deze fabel is niet meer van deze tijd. Gelukkig maar want het maatschappelijk beeld van ouderen is lang niet altijd rooskleurig. Want als je ouder wordt dan verschijnt al snel het beeld van een verzorgingstehuis, rollator, rolstoel en de bijkomende gebreken van het ouder worden.

Meer weergeven