Lichaamstaal

non verbale communicatie


Non-verbale Communicatie
Lichaamstaal

Hoe men loopt laat zegt vaak iets over de stemming waarin men verkeert. Ook de houding kun je aflezen aan het lopen. Er zijn veel verschillende manieren van lopen zoals: kordaat, slenteren, sjokken, langzaam lopen, op de tenen lopen, snel lopen, marcheren, sluipen etc. Vaak kun je aan de manier van lopen ook de veranderingen in zijn emoties aflezen. Iemand die normaal gesproken blij en extravert is kan plots anders gaan lopen als hij hoort dat iemand iets is overkomen. Bij slecht nieuws kan iemand het ineens op een lopen zetten en er vandoor gaan. Veranderingen in het lopen zijn zeer belangrijke non-verbale gedragingen. De manier van lopen is net zo normaal als bijvoorbeeld onze gezichtsuitdrukkingen. Vaak is de manier van lopen een combinatie van verschillende factoren Je kunt hier dus niet meteen een conclusie aan verbinden. Wel kun je het één en ander in een breder perspectief zien.

Lichaamstaal - grote en kleine passen


Bij grote en kleine passen gaat het voornamelijk om de opvallende passen die eigenlijk vrijwel meteen opvallen. Kijk maar eens naar mensen die hele grote passen nemen, de armen zwaaien mee om in balans te kunnen blijven. Dit maakt een zeer vooruitstrevende indruk en past zeer goed bij mensen die bang zijn om risico’s te nemen. Ze zetten flinke stappen voorwaarts. Maar er is ook een keerzijde. Men kan ook de neiging hebben om snel ergens aan voorbij te gaan en misschien wel als een olifant door een porseleinen kast gaan. In sommige gevallen loopt men zelfs over anderen heen. Bij hele grote passen kun je soms denken aan ergens voor op de loop zijn of ergens heel bang voor zijn.

 

 

Bij kleine passen is het over het algemeen omgekeerd. Personen die kleine stappen nemen, bewegen zich voetje voor voetje, haast schoorvoetend. Ze lopen onderzoekend en zullen niet zo snel ergens in tuimelen. Daarnaast zullen ze de zaken vaak meer terughoudend tegemoet treden. Doordat er bij het lopen weinig tijd tussen het optillen en het neerzetten van de voeten zit, zijn ze beter in balans en ook minder snel van hun stuk te brengen.

Lichaamstaal op tenen lopen

non-verbale communicatie op tenen lopen
Lichaamstaal op tenen lopen

Als mensen op de tenen lopen kan dit meerdere betekenissen hebben. Denk hierbij aan zachtjes willen lopen om iemand niet wakker te willen maken of te storen. Kinderen die veel worden gestraft zie je deze manier van lopen vaak bijna automatisch aannemen. Door op hun tenen te lopen, worden ze vaak niet opgemerkt door mensen die het op hun hebben voorzien; soms zet zich dit vanuit de kindertijd door naar de volwassen leeftijd en zal iemand vaak aftastend en voorzichtig de wereld bewandelen en zorgen dat men niet teveel in de gaten word gehouden. De angst om fouten te maken is ook vaak aanwezig en uit zich in perfectionisme.

 

Samenvattend op de tenen lopen: voorzichtig, niet gezien willen worden, bang voor fouten, ontkomen aan de aandacht, bij kinderen heeft dit te maken met angst voor de oudere.

Wil je meer weten over lichaamstaal en wil je lichaamstaal leren lezen en interpreteren start dan vandaag nog met de online cursus

Reactie schrijven

Commentaren: 0