Koopverslaving

koopverslaving wat is het


Mensen hebben de neiging om serieuze dingen “weg te lachen”. Op deze manier nemen we dingen veel minder serieus, maar dat is niet altijd de juiste manier om met problemen om te gaan. Neem nu de term “koopverslaving”. Er is een grote kans dat je bij het lezen van dat woord dit artikel direct al minder serieus nam. Kijk echter niet de andere kant op; het hebben van een koopverslaving is wel degelijk iets wat serieus genomen moet worden en wat veel invloed heeft op meer mensen dan je denkt. Een koopverslaving is een verslaving die veel impact kan hebben op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar omgeving. Hij of zij kan simpelweg niet stoppen met het kopen van materiële dingen! Dit is een probleem waar een half miljoen mensen in Nederland alleen al last van hebben. Vaak word er gedacht dat alleen vrouwen zich schuldig maken aan teveel kopen maar mannen kunnen er net zo goed wat van. Mannen geven hun geld niet zozeer uit aan kleding maar  veelal aan auto's en audiovisuele apparatuur. Uiteraard speelt status daarin een grote rol.  In dit artikel hopen we je meer duidelijkheid te geven over dit onderwerp. 

Kenmerken van een koopverslaving

Denk je een koopverslaving te hebben of wil je weten hoe je dit in iemand anders kunt herkennen? Lees dan de volgende kenmerken eens door:

 

  • Mensen met een koopverslaving krijgen een drang om te kopen die niet is te onderdrukken.
  • Wanneer je een winkel binnenstapt of een website opent, voel je je nerveus.
  • Na een aankoop krijg je een gevoel van opluchting.
  • De aankopen begonnen met een klein bedrag, maar je gaat steeds duurdere dingen te kopen.
  • Je schaamt je voor je aankopen. 

 


Oorzaken van een koopverslaving


Een koopverslaving ontwikkelt zich niet zomaar vaak is daar een reden voor. Sommige koopverslaafden winkelen omdat ze zich verdrietig voelen. Met materiële producten proberen zij zichzelf te troosten. Een impulsieve koper is gewoonweg makkelijk over te halen, een fanatieke koopverslaafde koopt vaak dezelfde producten (denk aan een verzamelaar) en een compulsieve koopverslaafde heeft van alle categorieën last. Depressie wordt gezien als de grootste oorzaak van een koopverslaving. Mensen met weinig zelfvertrouwen proberen hun zelfbeeld te verhogen door dingen te kopen. Bovendien kan het sociale aspect van het contact met een verkoper ook fijn voor hen zijn vooral wanneer men zich eenzaam voelt. 

Omgeving


In de meeste gevallen is het de omgeving die aan de bel trekt. De omgeving ziet dat er iets aan de hand is. Misschien is dit bij jou of bij iemand die je kent ook het geval. Mensen zien jou of iemand die je kent misschien wel als een dwangmatige koper,  iemand zijn de grenzen niet kent en wellicht net zolang door gaat met kopen tot er financiële problemen of schulden ontstaan.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0