Hoogsensitief

HSP


Cursus omgaan met HSP
Hoogsensitiviteit

Mensen die problemen ondervinden vanwege hun overgevoeligheid (ook wel eens HSP of hoogsensitiviteit genoemd) voelen zich vaak veel te veel gestimuleerd. Alles lijkt veel te druk te zijn, vooral licht en geluid. Zelden zijn er hooggevoelige mensen die last hebben van sterke geuren, maar ook dat is mogelijk. Om hoogsensitiviteit te kunnen begrijpen zullen we eerst eens moeten onderzoeken  of hoogsensitiviteit door iets veroorzaakt wordt. 

Mogelijke oorzaken van Hooggevoelig zijn


HSP wordt door de medische wereld niet gezien als iets “echts”. Dat is vreemd, zeker wanneer we de statistieken eens bekijken. Ongeveer 20 procent van de gehele bevolking heeft last van 1 of meerdere vormen van hooggevoeligheid. Dat is 1 op de 5 mensen! Wanneer HSP toch herkend wordt als iets wat wel degelijk echt is, word het vaak gelabeld als een ziekte of aandoening. Dat is echter een verkeerde benaming. Met hooggevoeligheid wordt je geboren, maar de symptomen kunnen aangewakkerd worden door een depressie of andere traumatische gebeurtenis. Sommigen hebben dus hun hele leven al last van HSP, terwijl anderen pas later in hun leven een ervaring hadden waardoor het duidelijk werd dat hij of zij hoogsensitief is. Het is dus niet duidelijk wat HSP nu veroorzaakt, maar we weten wel dat de meeste mensen met hooggevoeligheid hier mee geboren zijn. Het is interessant om daar over na te denken, want er zijn studies die bewijzen dat zelfs sommige baby’s vroege tekens laten zien van HSP. 

Behandeling van HSP


Nu we wat meer weten over de oorzaken van HSP, begrijpen we deze vreemde conditie wat beter. Het is moeilijk te begrijpen voor mensen die geen last hebben van hooggevoeligheid, maar het kan een enorme last zijn. Sociale omstandigheden zijn onaangenaam, maar je bent wel een creatieve en goede luisteraar. Ondanks de voordelen die HSP met zich meebrengt, zijn er voornamelijk negatieve kenmerken, tenminste zo ervaren HSP'ers het veelal. Toch valt hooggevoeligheid om te zetten in kracht. Je kan dit bereiken door een cursus te volgen of een geschikte therapeut/coach te vinden die bij je past en jou verder kan begeleiden. Door te praten over omstandigheden waarin iemand last had van hooggevoeligheid kan het zijn dat die persoon ineens iets herkent wat hem of haar juist zo prikkelde. Deze stimulatie kan dan in de toekomst vermeden worden. Dat is het eigenlijk; HSP behandelen is vooral “voorkomen is beter dan genezen”. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0