Koopverslaving

Gevolgen van een koopverslaving


Een koopverslaving kan grote gevolgen hebben. Velen hebben echter niet door dat het een verschrikkelijke impact kan hebben op iemands leven. Plaats je bijvoorbeeld zelf eens in de schoenen van iemand met koopverslaving; voel hoe het voelt om je zo schuldig te voelen, maar tegelijkertijd steeds meer te kopen. Een koopverslaving is precies dat: iets wat een impact heeft en waar verslaafden jarenlang mee lopen, omdat deze verslaving niet zomaar is op te lossen. Voor velen is een ritje naar het winkelcentrum een leuke gelegenheid, maar voor koopverslaafden is het een hel. Het lijkt wel alsof ze niet kunnen stoppen met winkelen. 


Gevolgen van langdurige koopverslaving


  • Koopverslaafden hebben een gigantische collectie van spullen die ze online of in het echt gekocht hebben waar ze niets mee kunnen. Deze producten kosten bij elkaar vaak duizenden euro’s.
  • De financiële impact van een koopverslaving is ook niet te onderschatten. Staat iemand met een koopverslaving teveel in het rood? Dan wordt er “gewoon” een creditcard aangeschaft. Dit cirkeltje herhaald zich vaak tot er meerdere bankrekeningen geopend zijn die al snel in de rode nummers dalen.
  • Een emotionele impact heeft een koopverslaving uiteraard ook. Niet alleen de persoon met de verslaving voelt zich er schuldig over, maar ook vrienden en familie merken de invloed van de verslaving. Iedere verslaving heeft vaak een negatieve invloed.

Een koopverslaving behandelen


Therapie is altijd een goede optie voor verslavingen die niet zozeer traditioneel zijn. Een koopverslaving heeft in veel gevallen te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Mooie, nieuwe kleren en sieraden zien er super leuk uit, maar je wordt er zelf niet mooier van. Schoonheid komt van binnen! Door therapie te overwegen (er zijn therapeuten die zich specialiseren in verslavingen) kun je er achter komen wat voor redenen jij hebt voor je koopverslaving. Troost jij jezelf met nieuwe kleren? Praat je niet over je gevoelens, maar koop je wel leuke nieuwe dingen? Kan je niet stoppen met winkelen? Dan is het tijd om aan jezelf te gaan werken. Mediteer, vind innerlijke rust en zie of je jezelf van deze slechte gewoonte af kunt helpen. Een therapeut kan je hierbij helpen.  Ook is het mogelijk om zelfstandig de online cursus. reduceer jouw koopverslaving, te volgen

Reactie schrijven

Commentaren: 0