Zelfvertrouwen is het zelfvertrouwen in jezelf, in jouw mogelijkheden


Elk mens heeft behoefte aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het zelfvertrouwen in jezelf, in jouw mogelijkheden, jouw kwaliteiten en jouw talenten. Zelfvertrouwen is iets positiefs je voelt je zeker en staat met beide benen stevig op de grond. Zelfvertrouwen kun je zien als een stemming, een emotie die aanhoud, een overtuiging waarvan je je bewust bent. Tijdens deze positieve stemming hebben mensen een goed gevoel over zichzelf, ze zijn vol van zelfvertrouwen. Deze stemming kan weleens wisselen door bepaalde invloeden vanuit het onderbewuste. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld angst, boosheid, verdriet, frustratie als je ergens over nadenkt. De stemming kan zodanig omslaan, waardoor je negatief over jezelf kunt gaan denken. Je zelfbeeld kan hier ook grote rol in spelen. Zelfbeeld en zelfvertrouwen hangen nauw met elkaar samen. Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt dan zul je ook weinig zelfvertrouwen hebben. Eigenlijk is het hebben van een negatief zelfbeeld niet nodig want het zal je naar beneden halen. Toch zijn er veel mensen die rondlopen met een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld krijg je nooit zomaar en er zijn vaak verschillende oorzaken aan te wijzen waar dit vandaan komt. 


Negatief zelfbeeld


Het hebben van een negatief zelfbeeld kan verschillende consequenties met zich meebrengen. Als je een negatief zelfbeeld hebt kan dit bijvoorbeeld leiden tot verkeerde keuzes maken, je kan angstig zijn, je durft niet voor jezelf op te komen, je voelt je minder ten opzichte van andere mensen, je voelt je misschien wel een mislukkeling, je voelt je vaak afgewezen, je kan kritiek slecht verdragen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. Uiteindelijk zal dit ten kostte gaan van de kwaliteit van leven, terwijl dit helemaal niet nodig is.

 

Vaak ontwikkelingen mensen met een negatief zelfbeeld verschillende strategieën om niet met dat nare en negatieve gevoel over zichzelf geconfronteerd te hoeven worden. Vaak hebben mensen dit niet in de gaten omdat dat grotendeels onbewust gaat. Een negatief zelfbeeld gaat niet in één keer over, er is bewustwording en inzicht voor nodig. Dit kun je bereiken door met jezelf aan de slag te gaan en eerlijk en oprecht te kijken naar jezelf. Niemand gaat namelijk jouw zelfvertrouwen vergroten, jij zult het zelf moeten doen. En als je meer zelfvertrouwen wilt bereiken dan zul je dat ook bereiken. Het begint met motivatie en als je gemotiveerd bent dan zul je je doelen kunnen verwezenlijken.


Wat levert zelfvertrouwen op?


Als je over voldoende zelfvertrouwen beschikt dan zul je je minder afhankelijk voelen van de mening van anderen. Bij alle stappen die je in je leven wil zetten over je uiterlijk, andere baan, relatie, etc. zul je je niet afvragen wat de ander denkt of over je zegt. Het zal niet meer belangrijk zijn want het zal in eerste instantie gaan om het gevoel dat je er zelf bij hebt en daarna komt pas de mening van die ander over jou of over andere zaken. Je stelt jezelf telkens de vraag: ben ik tevreden met mezelf? En de vraag is dan niet meer: vinden anderen mij aardig of sympathiek of houden ze eigenlijk wel van mij.

 

Je zult geen relaties meer aanknopen om een tekortkoming in jezelf aan te vullen. Je zult alleen maar in relaties stappen om warmte en liefde te ontvangen als een aanvulling op je eigen geluksgevoel. Daardoor zul je je niet meer afhankelijk voelen van je partner maar zul je je gelijkwaardig gaan voelen. En op het gebied van een gezinsleven zul je het zeker belangrijk vinden om je kinderen goed op te voeden maar niet om jezelf daardoor waardevoller te voelen want dat gevoel heb je al van binnenuit ontvangen. De bevestiging en waardering hoeven anderen niet aan jou te geven want je waardeert jezelf al. Je pakt die dingen die jou storen of bang maken direct aan. Actie stel je niet meer uit tot een later moment. Je hebt geen excuses meer om in actie te komen. Actie betekent: opkomen voor jezelf, assertief zijn, het vertrouwen in jezelf voelen dat je iets aan de (vervelende) situatie wil en kan veranderen en dat je de gevolgen van jou reactie ook kunt opvangen.

Problemen ga je oplossen in plaats van je er druk over te maken. Realiseer je dat door uitstel je je groen en geel kunt gaan ergeren. Je gaat erover malen en dan beland je in een negatieve spiraal. Beschik je over voldoende zelfrespect dan ga je elk probleem zo snel mogelijk aanpakken in plaats van ervoor weg te lopen. Sommige dingen zijn niet meteen op te lossen maar om met het probleem bezig te zijn (in plaats van weg te lopen) zul je je minder ergeren. Ergernis betekent in dergelijke gevallen dat je je het meeste ergert aan jezelf omdat je niets onderneemt wat de spanning van het niet in actie komen veroorzaakt.


Bij voldoende zelfvertrouwen hou je weer van jezelf


Bij voldoende zelfvertrouwen hou je weer van jezelf. Je bent geweldig en niemand kan jou het tegendeel overtuigen. Je gelooft in jezelf en je kan iedere situatie aan. Je bent puur en oprecht en je voelt geen enkele behoefte om je anders voor te doen dan dat je bent. Ook laat je je niet imponeren door je omgeving. Een slecht humeur verberg je niet en wanneer je gelukkig bent ook niet. Het oordeel dat andere mensen vellen over jou dat deert je niet. Je denkt “ laat ze maar lullen, ik weet wel beter”, “ ik weet wie ik ben”.

Dankzij de positieve kijk op het leven zal alles je ook meer mee gaan zitten. Tegenslagen zul je beter aan kunnen. Je bent optimistisch en je gelooft in je eigen kunnen. Je voelt je zelfverzekerd.

Wil je ook werken aan jouw zelfvertrouwen? Schrijf je dan in voor de online cursus meer zelfvertrouwen.