Onzekerheid door weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld


Als je onzeker bent dan heb je twijfels over jezelf. Twijfels of je de dingen wel goed doet  en de twijfels kunnen betrekking hebben over van alles en nog wat. Onzekerheid komt door weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Indien je meer zelfvertrouwen krijgt en jouw zelfbeeld sterker word dan kan jouw onzekerheid ook afnemen omdat je zekerder van jezelf word.

Iedereen twijfelt wel eens ergens over, en dat is op zich helemaal niet erg. Alleen kunnen twijfels van onzekerheid een impact hebben op jouw leven. Indien je vaak twijfelt of je er wel leuk uitziet, of je er toe doet, of je het allemaal wat goed doet op jouw werk of jouw opleiding, wat anderen wel niet van jouw denken, wie ben ik, kan ik dat allemaal wel etc.  Dit zijn allemaal twijfels over jezelf en dit noemen we onzekerheid. Je eigen zelfwaardering is laag en je hebt ook weinig zelfvertrouwen.


ZELFVERTROUWEN: OP WELKE WIJZE WAARDEER JIJ JEZELF?


Als kind ontwikkel je een bewustzijn over jezelf, jouw omgeving en de wereld om jouw heen. Hoe ouder je wordt, hoe bewuster je zult worden. Veel jonge kinderen hebben over het algemeen een flinke dosis zelfvertrouwen. En als je als kind zijnde door jouw ouders je gewaardeerd en geliefd voelt dan zul je ook meer van jezelf houden. 


WAT KUNNEN DE mogelijke OORZAKEN ZIJN VAN ONZEKERHEID


Onzekerheid kan vele verschillende oorzaken hebben. De relatie met je ouders bepaalt in grote mate hoe je over jezelf denkt en of je jezelf waardeert om wie jij bent. Een goede band met jouw ouders op jonge leeftijd zal er voor zorgen dat je minder onzeker zult zijn op latere leeftijd. Een goede band houdt in dat je je gewaardeerd voelt door je ouders. Je hebt het gevoel dat ze jou heel belangrijk vinden, jouw waarderen en dat ze veel van jou houden. Ook kun je op jouw ouders bouwen en vertrouw je hen blindelings. Je kunt bij je ouders met alles terecht zonder dat je het gevoel hebt dat ze niet meer van je zouden houden op het moment dat je geheimen vertelt en dat ze boos op je zouden worden. Ze zijn er onvoorwaardelijk voor jou. Wanneer je ouders echter negatief over jou zijn, of wanneer ze afspraken steeds niet nakomen, is de kans heel groot dat je ook negatief over jezelf gaat denken. Je kunt gaan denken dat je het blijkbaar niet waard bent en dat ze niet om jou geven. Hierdoor kun je last krijgen van onzekerheid en daardoor zul je minder vertrouwen in jezelf hebben.


TIPS VOOR ONZEKERHEID


  • Neem een houding aan van een zelfverzekerd persoon. Sta en loop met een rechte rug.
  • Noteer elke dag een aantal dingen waar jij trots op bent. Schrijf ze op in een notitieboekje of schrijf ze op een papiertje en hang deze ergens neer.
  • Doe eens iets wat je normaal nooit zou doen maar wat je graag zou willen
  • Geef complimenten aan jezelf. Ga voor de spiegel staan en vertel eens tegen jezelf wat je leuk vind aan jezelf en geef jezelf complimenten.

WAT KUN JE NOG MEER DOEN AAN ONZEKERHEID?


Indien je graag van jouw onzekerheid af wil en meer zelfvertrouwen wilt opbouwen. Dan zou je bijvoorbeeld een training kunnen volgen, een workshop of een online cursus meer Zelfvertrouwen. Belangrijk hierbij is dat je gemotiveerd bent.