· 

Angst

Gebrek aan zelfvertrouwen


Angst en zelfvertrouwen
Angst

De meeste mensen ondervinden angst als ze nieuwe, uitdagingen ondernemen. Het angstgevoel overdrijft over het algemeen de ernst van een situatie. Laat je angst je niet weerhouden te doen wat je wilt doen. De angst verdwijnt pas nadat je het hebt gedaan. En dan heeft het een bijdrage aan je zelfvertrouwen geleverd.

Iedereen doet de hele dag door voorspellingen en daar handel je vaak ook naar. Vaak besef je het niet dat je het doet. Je levert bijvoorbeeld niet telkens commentaar op jezelf in de zin van “ als ik op dit knopje druk dan gaat de radio aan” of “als ik op de rem trap dan stopt de auto”. Toch doe je onbewust doorlopend deze voorspellingen en handel je ook op basis daarvan. Vaak doe je de voorspellingen op basis van ervaringen. Je haalt informatie uit gebeurtenissen om de voorspellingen zo nodig bij te stellen. Bijvoorbeeld: gisteren ben je te laat op je werk gekomen doordat je te laat was vertrokken, vandaag ga je eerder weg omdat je op tijd op je werk wil komen.

 

Voorspellingen kunnen zich ook tegen je gaan keren. Als je bijvoorbeeld een negatieve aanname over jezelf hebt is het lastig om de juiste voorspellingen te doen. In situatie waar je buiten de normale kaders treed, dus in een andere nieuwe situatie terecht komt, kun je worden overvallen door onzekerheid. Daardoor ben je niet meer goed in staat om te relativeren en realistische voorspellingen te doen op grond van eerdere ervaringen. Je ziet waarschijnlijk een doemscenario voor je: “ ik kan er niets van”, “straks lachen ze me uit”, “ik raak mijn werk kwijt”, hij/zij zal het wel uitmaken”,” ik kan het niet aan” etc. Je hebt geen bewijs dat deze gedachten de realiteit ondersteunen en toch voelen ze aan als echt, als reëel. Waarschijnlijk denk je dan om het zekere voor het onzekere maar te nemen en tref je maatregelen om de angstige voorspellingen maar niet ut te laten komen. Je zegt bijvoorbeeld afspraken af, je gaat geen dingen ondernemen, etc.

 

De kans dat je angstige voorspellingen gaat doen is vooral groot wanneer twijfel en onzekerheid overheerst. Wanneer je niet precies weet wat er gaat gebeuren dan nemen je gedachten een loopje met je en komen er angstige fantasieën en fluisteren ze je vaak in wat er in het ergste geval kan gaan gebeuren. Misschien besef je wel dat je van dit probleem niet doodgaat en er misschien wel een mouw aan kan passen. Maar hoe angstiger je wordt, hoe geloofwaardiger en angstiger de voorspellingen kunnen lijken. Op deze manier kunnen je angstige voorspellingen en maatregelen om ramp scenario’s te voorkomen je ervan weerhouden om dingen te ondernemen en daardoor zal je zelfvertrouwen niet kunnen groeien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0