· 

Zingeving Marchanderen Verlies (Stadium 3)

Marchanderen (derde stadium)


Het lijkt of je voor een verlies wel alles zou willen doen als je geliefde maar gespaard zou blijven. Na het verlies kan marchanderen de vorm aannemen van een tijdelijk wapenstilstand. " als ik de rest van mijn leven en nu eens aan wijd anderen te helpen, kan ik nu wakker worden uit de nare droom die me overkomen is"? Verdwaald raken in een doolhof met wat "als", of stel "dat". Het leven willen we weer terug zoals het was, onze geliefde willen we weer terug, terug in de tijd. Marchanderen gaat vaak gepaard met schuldgevoel. Door het stel dit, of als, betrappen we onszelf erop dat we teruggaan. We denken dat we het heel anders hadden moeten doen. Alles willen we wel doen om maar niet de pijn van het verlies te moeten voelen. We blijven hangen in het verleden en proberen ons een weg uit de pijn te onderhandelen.

 

In sommige gevallen kan marchanderen ons ook van het ene naar het andere stadium helpen. Het kan even een tussenweg zijn om onze geest eraan te laten wennen. Te wennen aan de nieuwe omstandigheden dat tijd nodig heeft om aan te passen. Het stelt ons de gelegenheid te geloven dat we weer orde kunnen brengen in de chaos waarin we nu zitten.  

 

In het marchandeer stadium verandert de geest gebeurtenissen uit het verleden aan de hand van veronderstellingen die beginnen met stel dit of stel dat, of als ik dit etc. Uiteindelijk komen we tot de harde conclusie dat onze naaste er niet meer is. 

 

Bron: vijf verschillende rouwfases zijn  Elisabeth Kübler-Ross

Reactie schrijven

Commentaren: 0