· 

Zingeving in Rouwverwerking

De vijf rouwfases van Elisabeth Kübler-Ross


De vijf verschillende rouwfases zijn omschreven door psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Hoewel zij deze fases in een bepaalde volgorde omschrijft, hoeft deze volgorde niet strikt gevolgd te worden. Denk dus niet dat je abnormaal bent wanneer je merkt dat deze volgorde niet voor jou geldt. Rouw is te allen tijde een individueel proces! 

 

De vijf stadia van verdriet bestaan uit:

Deze stadia vormen een proces waarin we leren leven met het verlies van een dierbare. Dit zijn handvatten die je kunnen helpen om meer grip te krijgen op je gevoelens en gedachten. Het zijn geen vastliggende stadia want niet iedereen maakt dezelfde stadia door. Het doel van deze stadia is inzicht te krijgen in het hele terrein dat ons verdriet doet zodat we bewust worden en beter toegerust zijn om leven en dood het hoofd te bieden. 

 

 

 

ONTKENNING

De eerste fase van het rouwproces is ontkenning: een algemeen afweermechanisme van ons brein. De waarheid is te erg om te bevatten, dus ontkennen we deze geheel of gedeeltelijk lees verder...

 

BOOSHEID

Rouwverwerking is méér dan intens verdrietig zijn. Juist bij rouwenden zie je vaak boosheid, boosheid op het lot, de artsen, God, de omgeving… Dit lijkt soms misschien wat vergezocht, maar in feite is het een gezond verdedigingsmechanisme lees verder...

 

 

HET GEVECHT AANGAAN

Veel mensen proberen om hun verlies te verwerken door het gevecht aan te gaan of door zichzelf doelen op te leggen. Het is in deze fase van rouwverwerking dat mensen marathons gaan lopen tegen bepaalde ziektes, een wereldreis maken of vanaf nu echt stoppen met roken lees verder...

 

 

DEPRESSIE

Wanneer nabestaanden gaandeweg tot de ontdekking komen dat ontkennen, boos worden en/of het gevecht aangaan niet helpen om het verlies te verwerken, volgt vaak de depressieve fase. Deze wordt grotendeels veroorzaakt door de machteloosheid die je als rouwende voelt: er is niets, maar dan ook niets, wat je aan het gebeurde kunt veranderen lees verder...

 

 

AANVAARDING

Hoeveel verdriet en pijn je als nabestaande ook hebt, er komt een dag dat je gaat proberen om het verlies een plaatsje te geven. Dit betekent níet dat je iemand dan niet meer mist of dat je probeert om de overledene te vergeten. Het betekent wél dat je probeert om je leven in te richten zonder de geliefde om je heen lees verder...

  

Reactie schrijven

Commentaren: 0