· 

Zingeving Aanvaarding bij Verlies (Stadium 5)

Aanvaarding (vijfde stadium)


Vaak wordt aanvaarding verward met het idee dat je uiteindelijk prima vind met wat er is gebeurd. Uiteraard is dat niet het geval. Mensen hebben vrijwel nooit het gevoel dat het verlies van een dierbare  wel best is of zelfs maar enigszins aanvaardbaar. Met dit stadium wordt bedoeld. Het aanvaarden van de realiteit dat onze dierbare er fysiek niet meer is en we erkennen dat de nieuwe realiteit ook de permanente realiteit is. We leren ermee leven en passen ons aan. Dit is de fase waarin we uiteindelijk helen. Helen heeft iets weg van herinneren, je dingen voor de geest halen en alles anders herschikken in je geest. We zijn ermee gestopt om boos te zijn op alles en iedereen. We moeten nu proberen te leven in een wereld waar onze geliefde geen deel meer van uit neemt. Rationeel weten we nu dat onze levensreis verder gaat.

 

In het helingsproces leren we wie we zijn en wie onze geliefde was toen hij/zij er nog was. Terwijl we het verdriet doormaken brengt het helingsproces  ons op een of andere manier dichter bij diegene waarvan we hielden.  

Stukje bij beetje maken we ons los van het verlies en de energie die daarbij vrijkomt kunnen we investeren in het leven en de toekomst. We kunnen het verlies in een perspectief plaatsten. We leren hoe we onze dierbaren kunnen herdenken en hoe we de dood een plaats in ons leven kunnen geven. We gaan weer nieuwe relaties vormen of steken weer tijd in oude relaties. 

 

Aanvaarding vinden kan een kwestie zijn van meer goede dagen hebben dan slechte. Als we weer beginnen te genieten van ons leven hebben we het gevoel dat we onze dierbare verraden . Nooit zullen we kunnen vervangen wat ons ontvallen is maar we kunnen wel nieuwe mensen leren kennen, nieuwe betekenisvolle relaties aangaan. En inplaats van onze gevoelens te ontkennen, luisteren we steeds meer naar onze behoeften. We bewegen, we groeien, we ontwikkelen ons. We beginnen weer om te leven en dat kunnen we pas doen als we ons verdriet de tijd hebben gegund.  

 

Bron: vijf verschillende rouwfases zijn  Elisabeth Kübler-Ross

Reactie schrijven

Commentaren: 0