· 

Victor Frankl

De zin van het leven


Viktor Frankl

In vrijwel elk leven komt er een moment dat iemand zich de vraag stelt “ Wat heeft het allemaal voor een zin”? Wat is de reden waarom ik dagelijks dezelfde dingen doe, dag in dag uit. Wat voor een toegevoegde waarde heeft het en wat draag ik nou daadwerkelijk bij aan het leven. Ik heb geen invloed, niemand luistert toch naar mij, ik heb altijd de pech, waarom maak ik dit mee, waarom al die verliezen, etc. Op het moment dat je geen antwoord kunt geven op al de vragen dan kun je je behoorlijk hulpeloos gaan voelen en diep in jezelf afvragen wat de zin van het leven is.

Je hebt zelf de keuze om gebruik te maken van jouw talenten, jouw vaardigheden en de vermogens die jou geschonken zijn. Je hebt ze niet voor niets gekregen en je hebt de zelfbeschikking om keuzes te maken. Het is fijn om de regie in handen te hebben, eigen keuzes te maken en invloed te hebben op jouw levensreis zodat je daar persoonlijk voldoening uit kunt halen. Het geeft je het gevoel van vrijheid omdat je zelf de beschikking hebt over jouw leven. De psychiater en voormalig krijgsgevangene Victor Frankl leert ons dat je ernaar kunt streven zelfs in je eigen lijden zin te vinden en dat je dat ook dient te doen. Zonder die zingeving voelen de zware tijden die het leven brengt alleen maar als een pijnlijke straf en als je de zin kunt ontdekken van wat er gebeurd in jouw leven, dan is de pijn tenminste ergens goed voor. Dat zal deel uitmaken van de verhevenheid van het leven en het morele kompas en bewustzijn dat wij als mens bezitten.

 

Tevens geeft Frankl ons handvatten om onszelf te ondervragen om zingeving in het leven te kunnen vinden.

“ Ik heb gezegd dat de mens niet moet vragen wat hij van het leven mag verwachten, maar in plaats daarvan zou moeten begrijpen dat het leven iets van hem verwacht. Het kan ook zo gesteld worden : in laatste instantie moet de mens niet vragen ‘ wat is de zin van mijn leven?’ maar hij zou moeten beseffen dat hij zelf ondervraagd word. Aan hem stelt het leven zijn problemen; het is aan hem deze vragen te beantwoorden door verantwoordelijk te zijn; hij kan slechts aan zijn leven antwoord geven door voor zijn leven verantwoordelijk te zijn”. 

 

(The Doctor and the Soul, xiii.)

Vicktor Frankl, kenmerkte de mens als een wezen dat ten diepste en voortdurend op zoek is naar betekenis. Wij mensen hebben het nodig om betekenis - 'zin'- te zien. Of we ons leven als zinvol of juist zinloos ervaren is voor ieder mens, en ook op ieder moment, verschillend.

 

In de online cursus Zingeving gaan we in op de verschillende visies van de Oostenrijkse Psychiater Victor Frankl, zin van het leven, zin van het lijden, ken uzelf, persoonlijke ontwikkeling, zingeving, zingevings problematiek en nog veel meer onderwerpen die aan bod komen. De cursus is voor iedereen die meer inhoud wil geven aan zijn leven. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0