· 

Ouder worden

Fit ouder worden


Ouder worden

De meeste mensen denken dat ons brein verouderd na ons 30ste levensjaar. Maar niets is minder waar en deze fabel is niet meer van deze tijd. Gelukkig maar want het maatschappelijk beeld van ouderen is lang niet altijd rooskleurig. Want als je ouder wordt dan verschijnt al snel het beeld van een verzorgingstehuis, rollator, rolstoel en de bijkomende gebreken van het ouder worden. Een erg negatief beeld dat niemand eigenlijk wil want een onomkeerbaar proces is een aftakelend en weinig hoopvol proces. Maar de onomkeerbaarheid van het verouderingsproces van afsterven van de hersencellen komt niet overeen met hoe het daadwerkelijk is. Het is namelijk zo dat het verouderingsproces, dat begint vanaf het 30ste levensjaar, bij iedereen anders verloopt!

 

Zelfs bij eeneiige tweelingen is de gen activiteit op 70 jarige leeftijd anders en hun lichamen lijken vaak niet eens meer op elkaar omdat ze beiden een andere levensstijl hebben gehad. En deze keuze van een levensstijl is niet genetisch bepaald. Dat bepaal je allemaal zelf want het heeft te maken met keuzes met betrekking tot de levensstijl. Hierbij valt te denken aan:

 

 

·         Voedingskeuze

 

·         Stress

 

·         Relaties

 

·         Werk

 

·         Leefomgeving

 

·         Activiteiten

 

 

Deze keuzes hebben ook invloed op je genen en geen enkel aspect van ouder worden is onomkeerbaar.

De grootste valkuil voor het ouder worden is vaak dat de meerderheid zich neerlegt bij de norm. Vaak hebben we dan de neiging om lekker lui te worden en futloos worden als het aankomt op het leren van nieuwe vaardigheden. Stress kunnen we ook steeds minder goed hanteren. En als we stress ervaren, hebben we daar ook langer last van. Naar alle waarschijnlijk heb je wel eens van de uitdrukking “ een oude hond kun je geen nieuwe kunstjes leren” gehoord. Wat men daarmee natuurlijk bedoeld is dat je oudere mensen niets nieuws kan leren. Ze hebben zo hun dingen, hun gewoontes, vastgeroeste patronen en dat kun je niet meer veranderen, althans wordt dat vaak gesuggereerd. Fijn dat we dat nu kunnen terugvoeren op de verbindingen tussen de hersenen en de geest en dat we nog steeds kunnen leren en ons brein fit kunnen houden.

 

 

De tijd om niet meer goed tegen zintuiglijke prikkels te kunnen ( want oudere mensen kunnen vaak niet meer tegen veel prikkels van buitenaf), geïrriteerd te raken omdat de drukte en maalstroom van informatie te verwerken, kan tot het verleden behoren.

Door activiteiten te ondernemen, in plaats van stil te zitten en meer uit de comfortzone te komen door bewuste keuzes te maken. We kunnen ons er bewust van worden gedachten en gevoelens die zich aandienen in ons brein en ervoor kiezen een opwaartse leercurve te volgen of je nu jong of oud bent. Op deze wijze kun je weer nieuwe hersencellen (dendrieten synapsen en zenuwbanen) creëren, die de gezondheid van je hersenen ondersteunen. 

 

 

 

 

 

 

Verouderingsproces


Er zijn verschillende factoren die verhinderen dat we kunnen voorzien waar het verouderingsproces toe zal leiden namelijk:

 

Veroudering verloopt zeer traag. Het begint, zoals eerder is besproken, rond het 30ste levensjaar en gaat door met 1% per jaar. Door de traagheid hiervan hebben we dit niet altijd door dat een cel verouderd. De effecten zien we pas na jaren maar dit geldt niet voor iedereen. Bij ieder aspect, zowel fysiek als mentaal, zijn er wel degelijk uitzonderingen. Dit zijn mensen die krachtiger of vitaler worden naarmate ze ouder worden. En bij sommige verbeterd zelfs het geheugen naarmate ze ouder worden.

 

Veroudering is uniek. Ieder mens is uniek en elke leefstijl ook. Daarom verloopt het verouderingsproces bij iedereen anders zoals we hebben kunnen lezen uit het voorbeeld van de eeneiige tweelingen. Door de levenservaringen en activiteiten zal het verouderingsproces voor iedereen anders verlopen.

 

Veroudering is onzichtbaar. Als je in de spiegel kijkt dan zie je dat je met de jaren ouder word. Rimpels, grijs haar, oogleden die gaan hangen en ga zo maar door. De cellen kunnen niet meer perfect functioneren door het proces veroudering en dan steekt het onzichtbare element op.

 

 

Uit al deze onzekerheden kunnen we tot de conclusie komen dat we ons hele leven aandacht moeten schenken aan ons hele lichaam. Een andere optie is er niet. Voor de meesten is dat een enorme opgave, immers het leven heeft zijn ups en downs. We willen niet over gebaande wegen lopen want dat is saai omdat we denken dat we onszelf in een keurslijf moeten stoppen en dat genieten een uitzondering zal zijn. Onszelf alles ontzeggen willen we niet en een lang en gezond leven is een ware uitdaging. Op welke wijze en hoe moeten we beginnen zonder dat we onszelf alles hoeven te ontzeggen

 

s een bekend verschijnsel dat iedereen ouder word. De degeneratie begint al vanaf het dertigste levensjaar.

Toch sterft medisch gezien niemand aan het ouder worden.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0